MCQs on principles and practices of Management

  Principles and Practices of Management

1. What is the planning horizon?

 

A)The distance ahead for the forecasts on which plans are made.

B)The time period within which uncertainty is very low.

C)The time ahead for which there is no information.

D)The maximum time for which managers can make plans.

 

Correct answer: (A)

The distance ahead for the forecasts on which plans are made.

 

2. While guiding organization members in appropriate directions, a manager exhibits ______

 

A)Consideration behaviour

B)Authoritarian behaviour

C)Theory y behaviour

D)Leadership behaviour

 

Correct answer: (D)

Leadership behaviour

 

3. Which role of manager that needs to resolve major and minor crises that may occur unexpectedly?

 

A)Negotiator

B)Entrepreneur

C)Resource allocator

D)Disturbance handler

 

Correct answer: (D)

Disturbance handler

 

4. Group brainstorming encourages all of the following except ______

 

A)Team building

B)Analysis of alternatives

C)Convergent thinking

D)Uninhibited verbalization

 

Correct answer: (C)

Convergent thinking

 

5. ______ is not one of the eight steps in the decision-making process.

 

A)Identifying the problem

B)Analyzing alternative solutions

C)Implementing the decision

D)Delegating the decision making

 

Correct answer: (D)

Delegating the decision making

 

6. All of the following are the levels of communication EXCEPT ______

 

A)Intrapersonal Communication

B)Interpersonal Communication

C)Mediated Communication

D)Frame Communication

 

Correct answer: (D)

Frame Communication

 

7. In which organizational form are there dual or multiple lines of authority?

 

A)Matrix

B)Modular

C)Multidivisional

D)Decentralized

 

Correct answer: (A)

Matrix

 

8. Functional managers are responsible ______

 

A)For a single area of activity

B)To the upper level of management and staff

C)For complex organizational sub-units

D)For obtaining copyrights and patents for newly developed processes and equipment

 

Correct answer: (A)

For a single area of activity

 

9. Which of the following is the determinant of organization structure?

 

A)Technology

B)Centralization

C)Size of the work unit

D)Coordination of activities

 

Correct answer: (A)

Technology

 

10. In communications management, to assimilate through the mind or senses is the process of ______

 

A)Receiving

B)Decoding

C)Comprehending

D)Understanding

 

Correct answer: (B)

Decoding

 11. ______ is an individual's capacity to influence decisions.

 

A)Span of control

B)Line authority

C)Staff authority

D)Power

 

Correct answer: (D)

Power

 

12. What is involved in the communication process?

 

A)Idea-encoding-channel-decoding-feedback

B)Idea-information-channel-receiver

C)Information-channel-receiver

D)Sender-receiver-channel

 

Correct answer: (A)

Idea-encoding-channel-decoding-feedback

 

13. Frederick Taylor and Frank and Lillian Gilbreth were advocates of an approach to management involving the use of a scientific method, known as ______

 

A)The contingency approach.

B)Scientific management.

C)The quantitative approach

D)Management science.

 

 

Correct answer: (B)

Scientific management.

 

14. Some policies are imposed by external forces, such as ______

 

A)Governmental regulatory agencies

B)Employee demands

C)Management decisions

D)Lack of funding

 

Correct answer: (A)

Governmental regulatory agencies

 

15. The job design would be LEAST formal in a ______

 

A)Matrix structure

B)Professional bureaucracy

C)Divisionalized structure

D)Machine bureaucracy

 

Correct answer: (B)

Professional bureaucracy

 

16. Which of the following is not an example of formal communication?

 

A)Contact

B)email

C)Project status report

D)Status meeting

 

Correct answer: (B)

email

 

17. All of the following are communication tools EXCEPT ______

 

A)Memos

B)Verbal circulation of a rumour

C)Body language

D)Inputting data into a spreadsheet

 

Correct answer: (D)

Inputting data into a spreadsheet

 

18. ______ is a communication that flows from a higher level to one or lower levels in the organization.

 

A)Horizontal communication

B)Upward communication

C)Downward communication

D)None of given options

 

Correct answer: (C)

Downward communication

 

19. Which management concept suggests that low-importance decisions be handled by subordinates, so that managers can focus on high-importance decisions?

 

A)management by objective

B)management by exception

C)participatory management

D)inclusionary managemenT

 

Correct answer: (B)

management by exception

 

20. Authority, discipline, unity of command, and unity of direction are ______

 

A)Principles of the human relations movement.

B)Taylor's four principles of management.

C)Elements of Weber's ideal bureaucratic structure.

D)Four of Fayol's fourteen principles of management.

 

Correct answer: (D)

Four of Fayol's fourteen principles of management.

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Free Digital Marketing Courses Online